Tokyo Ghoul

Written and illustrated by Sui Ishida, Tokyo Ghoul consists of 14 volumes published between 2011 and 2014. However, you might also come across Tokyo Ghoul:re, which was released between 2014 and 2018 and comprises 16 volumes. Additionally, in 2013, a prequel to the series titled Tokyo Ghoul (Jack) was produced, although I personally haven’t read it. Furthermore, in 2014, an anime adaptation consisting of 12 episodes was released, followed by a second season and adaptations of other manga. Altogether, Tokyo Ghoul has about 48 anime episodes and 2 OVAs. I don’t think I’ve watched all 48 episodes, or maybe I’ve just forgotten. But back in the day, there was animefreak.tv; I recommend checking it out for those curious.

Now, onto the plot of the main series: In Tokyo, creatures known as ghouls emerge at night and sustain themselves by consuming fresh human flesh. These ghouls have their own systems, hierarchies, and societies within the classic structure of society. Ghouls are incredibly powerful and can regenerate themselves, which makes them quite a nuisance. Another distinctive feature is that their eyes turn black and their irises red when excited, agitated, or hungry. They look quite charismatic, I must say. Additionally, there are also hybrids, half-human and half-ghoul, who burn less. (I hope the joke didn’t fall flat, ahem) In summary, the story revolves around a character named Ken Kaneki, who encounters a ghoul and survives, subsequently transforming into a hybrid ghoul. He then adapts to his new life by working at a coffee shop called Anteiku, run by ghouls, and the series depicts his journey of adaptation and the events that unfold around him.

I’ve both read the manga and watched the anime. If you’re a fan of this kind of fantasy and dark-themed manga-anime, I highly recommend this beautiful series. In fact, let me leave a couple of visuals here.

>>>For Turkish readers…>>>

Sui Ishida tarafından yazılıp çizilen ve 2011 ile 2014 yılları arasında yayımlanan Tokyo Ghoul 14 ciltten oluşmaktadır. Ancak sağda solda görürsünüz belki bir de 2014-2018 yılları arasında Tokyo Ghoul:Re diye çıkmıştır bizlerin huzuruna, ki o da 16 ciltten oluşmaktadır. Bunun yanı sıra biraz background bilgi araştırırken 2013 yılında Tokyo Ghoul (Jack) olarak serinin öncesi niteliğinde bir işe de imza atılmış. Ben açıkçası bunu okumadım. Bu arada 2014 yılında 12 bölümden oluşan animesi çekilmiş, peşine ikinci sezon ve diğer mangaların animeleri de çekilmiştir. Toplamda sanırım Tokyo Ghoul a ait 48 bölüm anime, 2 tane de ova var. Ben 48 bölümün hepsini izlediğimi düşünmüyorum ya da şu an unuttum. Ama eskiden animefreak.tv vardı merak edenlerin oraya bir bakmasını öneririm.

Asıl serinin konusuna gelecek olursak, Tokyo’da geceleri ortaya çıkan ve ghouls adını veren yaratıklar bulunmakta ve bu yaratıklar taze insan eti yiyerek yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Böyle klasik toplum içerisinde kendi sistemleri, düzenleri, hiyerarşileri olan bir yapıları var. Ghoullar oldukça güçlü ve kendilerini yenileyebiliyorlar, bu yüzden bir noktada baş belasılar. Bir de bunların diğer bir özelliği tahrik, heyecan ya da açlık durumlarında gözlerinin siyaha dönerek bu iris kısmının ise kırmızıya dönmesi. Evet çok karizmatik oluyorlar. Tabi bunların bir de yarı insan yarı ghoul şeklinde hibrit olanları da var, onlar daha az yakıyor. (umarım espri boşa gitmemiştir, ehem) özetle, Ken Kaneki ismindeki karakterimizin bir ghoul ile karşılaşıp hayatta kalması ve daha sonrasında hibrit bir ghoul a dönüşmesi, ghoullar tarafından idare edilen Anteiku adında bir kahve dükkanında işe girerek yeni hayatına adaptasyon sürecini ve çevresinde gelişen olayları anlatmaktadır.

Ben hem mangasını okudum hem de animesini izledim. Bu tarz fantastik ve aynı zamanda karanlık temalı manga-anime sevenlerdenseniz eğer şiddetle tavsiye ettiğim güzel bir seridir. Hatta bir iki görsel bırakayım buralara.

Yorum bırakın